Det holder ikke med nattmodus, sier professor Paul Gringras fra barnesykehuset Evelina Hospital i London. Han mener at lyset fra smarttelefonen er det største problemet, og at det derfor ikke holder med en funksjon som gjør telefonen lydløs. 

Har du lest denne? Gitte brukte flere timer på å få barna i søvn

Doktoren forklarer til BBC News at lyset forstyrrer kroppens naturlige søvnsyklus. Når det blir mørkere om kvelden, begynner kroppen å produsere søvnhormoner. Disse hormonene gjør at kroppen sakner farten – og sakte med sikkert forbereder seg på søvn.

Les hva ekspertene menerHvordan få barna i søvn

Lys forstyrrer kroppen

Gringras forklarer at enkelte bølgelengder av lys forstyrrer kroppen. Verst påvirkning blir vi av blått og grønt lys, viser en studie publisert i journalen «Frontier in Public Health». Det er denne typen lys som er vanlig i smarttelefoner. 

– På dagtid takler vi lyset fint, men på kvelden har det en dårlig påvirkning på oss, sier Gringham til BBC. 

– Det finnes studier som viser at hvis man tilbringer mye tid foran skjermen før man legger seg, kan det forårsake at man i verste fall blir liggende våken en time lenger enn man ellers ville gjort, sier han. 

Les også: Hvordan leke med barn - alder for alder

Produsentene må ta ansvar

Derfor trenger vi altså en funksjon med redusert skjermbelysning, mener han. Doktoren oppfordrer produsentene til å ta ansvar. 

– Det holder ikke å si at vi må bruke telefonen mindre. Vi må beskyttes mot faren de kan påføre nattesøvnen vår, sier Gringras. 

Sett denneSlik lærer du barna dine 1000 ekstra ord

Også anerkjente forskere har sett på sammenhengen mellom smarttelefonbruk og søvn. Ifølge en studie utført av Nation Sleep Foundation våkner en av ti mellom 13 og 18 år nesten hver eneste natt av at de får tekstmeldinger, telefoner eller e-post. 

En annen studie viser at tre av fire barn i alderen seks til 17 år har minst en elektronisk duppeditt på soverommet. Dette gjør at barna sover opp mot en time mindre per natt.