Det forteller Audun Kjus. Han er førstekonservator ved Norsk etnologisk gransking på Norsk Folkemuseum og har en doktorgrad i kulturhistorie. Er det noen som kjenner norske juletradisjoner, så er det ham.

– I dag er julen på mange måter en feiring av gode gamledager. Vi går i oss selv og tenker over hva som er de egentlige tradisjonene, hvilke syv slag som er de originale slagene og hvilken dag man tradisjonelt sett kaster ut juletreet, sier han.

Hvordan feirer din familie jul? Har dere noen juletradisjoner litt utenom det vanlige? Har måten dere feirer jul på forandret seg over tid? Del dine minner og historier med VG Familieliv her! 

«Julestria» betyr ikke det samme som før

Sammen med Ida Tolgensbakk, som også jobber for Norsk etnologisk gransking på Folkemuseet, forteller Kjus VG Familieliv om kjente og kjære juletradisjoner. Både de som har forandret seg, og de vi har glemt.

Sett denne? Usikker på hva du skal kjøpe i julegave? 

Begrepet «julestria» har forandret seg, mener forskerne. 

– Mange av de faste rutinene i førjulstiden i gamledager er ikke like relevante lenger. Derfor betyr ikke begrepet det samme som før, sier Tolgensbakk. 

Har du fått med deg denne? Tobarnsmoren Tirild (27) bar et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp. 

– Det å streve og gjøre masse før jul er en klassiker. Men før betød det noe annet enn det gjør i dag. For eksempel var det å hogge ved en av de viktigste tingene man skulle gjøre før jul. Og de som hogget, fikk ofte en spesiell dram og ekstra julegaver for jobben. Det var en veldig sterk tradisjon som ikke finnes lenger, forklarer hun.

Hva er de viktigste juleforberedelsene i din familie? Hvordan unngår dere julestria? Del dine tips og forberedelser her! 

To tradisjoner som fortsatt finnes, men som forskerne mener er på vei ut, er julebukk og juletrefester. 

Denne tradisjonen er på vei ut

Juletrefesten forsvinner mer og mer fordi julen «flytter» seg, forteller Tolgensbakk. Lenge var desembermåned dominert av arbeid og forberedelser, og feiringen startet ikke før på julaften. Derfor feiret man også lenger utover det nye året i gamledager. 

Sett denne? Ekspert om kjøpepress og juleball: - Oppmuntre barna til å ikke bruke så mye

– I dag begynner vi kosen mye tidligere og rydder vekk julen raskere etter julaften. Vi feirer nok like lenge som man gjorde i gamledager, men feiringen har flyttet seg i tid, sier hun. 

– Derfor har juletrefestene tapt seg noe. De havner i skyggen av julen, legger Kjus til.

JULENISSEBESØK: Godteripose fra nissen er et fast innslag på juletrefesten. Denne tradisjonen er ikke like vanlig enda. Foto: Oslo Museum

Vanlig å fri i julen

Kjus har tidligere skrevet om julen som høytid for frierier. Slik er det ikke lenger, forteller han.

– Før i tiden var det vanlig å fri til hverandre i julen. Det var en familietradisjon. Dessuten var det høytiden da de unge traff hverandre. Dagene etter julaften var kjent som den største festsesongen. 

En annen ting som har endret seg, er måten vi pynter til jul på. Før var det vanlig med levende lys og metervis med røde tekstiler. 

PYNT: Før var røde tekstiler kjempepopulært. Det er ikke like vanlig lenger.  Foto: Norsk Folkemuseeum 

Julepynten har forandret seg

Juletrærne hadde levende lys og røde løpere dekorerte de fleste spisebord, forteller Kjus. 

– De røde tekstilene kom i etterkrigstiden. Det ble kjempepopulært, men har avtatt noe, sier han. 

Lest denne? Kjøper du julegaver hjemmefra? Triksene for smart netthandel 

Også måten vi gir gaver på har endret seg. Før var det vanlig å gi en liten, gjerne hjemmelaget ting, til noen utvalgte personer. Gaven var ofte så liten at den kunne henges på juletreet.

– Det er litt noe annet enn de gavetårnene som befinner seg i de fleste hjem på julaften i dag, ler Tolgensbakk.