I fjor gikk Helene høygravid og feiret for første gang julen hos seg selv sammen med samboeren og foreldrene hennes. Nå som lillejenta Celine har blitt ett år går turen til svigerfamilien. 

– Man har sterke tradisjoner forbundet med julaften, og når man får barn blir det viktig å bringe disse tradisjonene videre, samtidig som man ønsker å lage nye. 

Bakgrunn: Når er det på tide å feire jul for seg selv? 

Egne barn 

VG Familieliv har snakket med to eksperter som forteller at det er vanligst og bryte ut av eksisterende juletradisjoner når man får egne barn, og at gjerne egne foreldre kommer i annen rekke. 

Har du sett denne? Husker du noen av disse juletradisjonene? Slik har de forandret seg

– Flere opplever nok kanskje at det er lettere å bryte ut av eksisterende juletradisjoner med tanke på hvor man feirer jul, når man har fått egne barn, det er kanskje litt vanskeligere hvis man «bare» er samboere, sier sexolog Siv Gamnes til VG Familieliv. 

Helene er enig med ekspertene, og forteller at behovet for å feire sammen med samboeren meldte seg først da hun gikk høygravid i fjor. 

Fått med deg denne? Småbarnsmor sier nei til kjøpshysteri

– Når man får egne barn så får man også en ny familie, og for oss var det derfor helt naturlig å feire jul sammen. Men det betyr også at andre tradisjoner må vike, og at jeg ikke får feiret jul sammen med foreldrene mine slik som vi har pleid. 

Flere familier 

På bloggen forteller hun hvordan hun oppgjennom årene har feiret jul annenhver år hos moren og faren, men nå som hun har fått en svigerfamilie har hun fått enda en familie som må sjongleres i julen. 

– Vi kommer nok til å gå på rundgang, noe jeg tror mange ender opp med å gjøre. Det er første året jeg feirer sammen med svigerfamilien i år, og jeg må si jeg er ganske spent. Selv om nordmenn feirer jul ganske likt, er det noe med de tradisjonene man har hatt siden man var liten. 

–  Med tre familier - fire inklusiv min egen kjernefamilie - er man nødt til å kompromisse for å få det til. Det blir mye logistikk for å få julen til å gå opp, men jeg tror det kan være lurt å tenke at julen ikke bare er 24.desember, og at man kan kose seg med de ulike familiene resten av julen også. Vi skal feire julaften litt hver dag i romjulen, på den måten får vi sett alle i familien og ingen føler seg tilsidesatt.