VG Familieliv har tidligere fortalt historien om Kristin Roset som ble gravid etter 13 år preget av alvorlig spiseforstyrrelse. Hun trodde hun hadde forspilt sin sjanse til å bli mamma, men etter to år med fremgang og vektoppgang kom lille Noah. 

– Mange opplever nok graviditeten som et vendepunkt i sykdommen, sier professor ved UIT - Norges arktiske universitet og ekspert på spiseforstyrrelse, Jan Rosenvinge. 

Har du lest denneLege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

Han legger til: 

– For at man skal bli gravid må man ha hatt en periode hvor man er på bedringens vei.  Kvinnene må ha fått tilbake menstruasjon og når de blir gravide opplever nok mange at de flytter fokuset bort fra kaloritelling og trening og over til å fokusere på barnets ve og vel. 

Noen kan oppleve forverring 

Professoren presiserer likevel at graviditet er noe som svært individuelt, og at noen også kan oppleve forverring. 

Har du sett denneTobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp

– Kvinnekroppen forandrer seg mye under en graviditet, og de som lider av spiseforstyrrelse har i utgangspunktet et forvrengt forhold til egen kropp. Når kroppen da endrer seg i et tempo man ikke kan kontrollere, kan enkelte oppleve et enda verre forhold til kroppen og derfor ta til seg mindre mat slik at kroppen og barnet ikke får tilstrekkelig med næringsstoffer.  Men kvinner som lider av spiseforstyrrelser og som er gravide skal og bør få tett oppfølging av helsepersonell, sier han. 

Rosenvinge forteller videre at tettere oppfølging er et prinsipp som blir anbefalt i de kommende retningslinjene i helsevesenet for behandling av spiseforstyrrelser.  

Flest unge jenter 

UIT-professoren presiserer at de fleste som sliter med spiseforstyrrelser er unge jenter i tenårene, og at det derfor ikke er like aktuelt for dem å tenke på graviditet og det å bli mamma, men at selv unge jenter kan uttrykke bekymring for at spiseforstyrrelsen gjør at de senere ikke kan få barn.  

Lest denneNorske mødre stadig eldre

Ifølge en studie fra Folkehelseinstituttet gjort i 2013, viste det seg at nesten 60 prosent av kvinner med spiseproblemer var kvitt sine plager tre år etter fødsel.