– Mange foreldre i dag gjør barna en bjørnetjeneste. Så fort barna har lyst på noe, får de det umiddelbart. De får verken tid til å ønske seg noe, eller lærer seg å spare, sier sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen.

For å inspirere barna til å spare, er det lurt å lage egne kontoer med navn på selve spareformålet. Da han og familien planla ferietur, fikk hvert av barna en egen «USA-konto». Datteren hadde også en gang sin egen «Baby born-konto» da hun ønsket seg denne dukken.

– Gjør man det sånn, er det lettere for ungene å spare ukepenger og beløp de får til jul og bursdag. Et sparemål blir noe konkret barna kan se fram til, sier sjeføkonomen.

Fått med deg denne? Åtte tips for å gjøre sparingen morsom 

Lommepenger er smart

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, mener det er viktig å lage sparemål som motiverer barna til å bruke pengene mer fornuftig. Det kan for eksempel være en ferietur hele familien skal på til sommeren.

– Jo morsommere ting man kan finne på, jo bedre er det. Det går an å si til barna at «skal vi i den fornøyelsesparken, må vi spare penger på forhånd».

Både Sandmæl og Reid Krohn-Pettersen mener sparebøssen fortsatt er genial, spesielt for de minste barna.

Har du sett sett denne? Ekspert om barn og bankkort: – Barn utsatt for mobbing kan bli presset til å «kjøpe» seg venner

– Barn liker å se resultater av det de gjør. Det kan for eksempel være fint å la barna være med å pante flasker og få litt av pengene oppi sparegrisen sin etterpå, sier Sandmæl.

Hun er selv mamma til tre barn på 2, 8 og 10 år. Alle sparer pengene de får til bursdag og jul.

– De er barn av meg, så de to eldste sparer til bolig. Det er fordi de er hjernevasket, sier Silje Sandmæl og smiler.

Lommepenger er et godt utgangspunkt for å lære barn og unge verdien av sparing. Reid Krohn-Pettersen mener lommepenger er smart.

– En måte å gjøre det på er å starte med et mindre beløp som øker dersom de tar ansvar for en del oppgaver i hjemmet. Å gi barna tillit ved å la dem disponere penger selv, er en god ting, sier han.

Fått med deg denne? Familien Otto Skar lærer barna å spare fra de er fire år. Saken kan du lese her. 

STARTER TIDLIG: Familien Otto Skar lærer barna å spare tidlig.  Foto: ROBERT EIK 

Egne sparemål

Også Silje Sandmæl er positiv til lommepenger. En undersøkelse utført av DNB viser at norske foreldre er dårligst av landene i Skandinavia til å gi barna ukelønn. Kun 20 prosent av norske foreldre gir barna faste lommepenger. Forbrukerøkonomen har ikke noe fasitsvar på når det passer å begynne med ukelønn, men mener barna bør ha noen egne, faste utgifter før det blir aktuelt. Ingen av hennes barn får ukepenger ennå.

– Pengene bør knyttes opp mot utgifter eller sparemål. De bør også være tilknyttet arbeidsoppgaver som man ville ha betalt andre for. For eksempel å klippe gresset, sier Sandmæl. 

For å lære barn verdien av penger, bør vi snakke om usynlige utgifter som de ikke tenker på i hverdagen. Hvor mye koster det å ta en dusj? Hvorfor bør vi slå av lys i rom vi ikke oppholder oss?

– Matbutikken er en fantastisk læringsarena. Her kan de lære verdien av penger. «Har du lyst på et Donald-blad? Ja, det koster like mye som denne kjøttdeigen».

Dager som 17. mai er også fine for å lære barna verdien av penger og sparing. Da kan man for eksempel gi barna en sum penger som de selv kan disponere den dagen.

– Da forstår de kanskje at heliumballongen blir for dyr. Så i stedet for å kjøpe den velger de tre is og to brus. Ferieturer er også fint for å lære seg å disponere egne penger. De kan også velge å spare pengene de får, sier hun.

Sandmæl mener norske foreldre er for dårlige til å lære barn og unge om sparing. Vi gir dem ikke egne sparemål. 

– Vi trener opp impulskontrollen ved å la de få egne sparemål og jobbe for det de ønsker seg. Behovsutsettelse handler om trening, sier hun.