– Et konkret sparemål er viktig for at sparing skal være gøy. Det er verdifullt for barna å lære at de ikke kan få det de ønsker seg med det samme.

– Spar med kort tidshorisont. Premien bør komme før barna blir lei.

– En liten sparebøsse, gjerne gjennomsiktig, gjør det lettere å se at pengene vokser.

– For litt større barn er det fint å opprette en egen konto i banken med spareformålet som navn. For eksempel: «Nintendo-konto».

Fått med deg? VG Familieliv har snakket med familien Otto Skar som forteller at de begynner allerede å lære barna om penger når de er fire år. Den saken kan du lese her. 

– På 17. mai eller ferieturer kan barnet få en bestemt sum penger de selv disponerer. Hvis de ikke bruker opp alt, kan de spare resten til spareformålet sitt. 

– Hvis barnet sparer til noe dyrt, kan du avtale å betale det resterende beløpet når barnet har klart å spare halvparten.

Lest denne? Sjeføkonom kritisk til «bortskjemt-kultur»

– La barna ha butikk i gata hvor de selger vafler, saft eller egen leker sammen med nabobarna. Da lærer de om penger og sparing på en engasjerende og morsom måte.

– Panting av flasker er en fin ekstrainntekt. La barnet være med på dette, mot at de får beholde hele eller deler av pantebeløpet. 

Har du sett sett denne? Ekspert om barn og bankkort: – Barn utsatt for mobbing kan bli presset til å «kjøpe» seg venner

Kilder: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl og Reid Krohn- Pettersen.