Nordmenn skal være født med ski på beina, men spør du en kokk skulle det nok like gjerne vært med en ostehøvel i hånden.

Men når er egentlig barna klare for å bidra i matlagingen?

– Idet de kan gå, kanskje? Det er aldri for tidlig, sier kjendiskokk Jan Vardøen.

Han mener at jo tidligere barn involveres i matlagingen og opparbeider en forståelse for den, jo enklere er det å forholde seg til mat videre i livet.

– Noe av grunnen til at det kan oppleves som slitsomt for noen, er at de ikke har fått det med seg tidlig. Får barn raskt gleden av å lage mat, får de et mye bedre forhold til det senere i livet. Hvis man ikke gjør det kan man også få en veldig dårlig diett. Vet de hva som er i maten og får et bevisst forhold til det, vil det påvirke både den fysiske og den mentale helsen også.

Ut på tur? Ti tips til en vellykket naturoppelvelse med barna 

Happening for familien

Vardøen har selv to gutter, på seks og åtte år, som til tross for farens kjøkkenferdigheter er ganske kresne, ifølge ham selv.

– Det hadde vært greit å ha en god løsning på det, men det har jeg ikke. Men de glimter til innimellom og spiste plutselig akkar og likte det. Jeg prøver å pense dem inn på en god retning.

Kokkelandslagets manager Jostein Medhus støtter kollegaen. Han mener også at man i Norge bør slutte å fokusere så mye på hvor lite tid man har til matlaging, men heller gjøre den til en happening for hele familien.

– Jeg tror mange barn vil synes det er kjempegøy, og de vil få et annet forhold til maten. Har de fått være med på å skrelle egne gulrøtter og kutte egne grønnsaker, tror jeg i stor grad gjør at barn får et helt annet forhold til middag.

Les også: Mange foreldre gjør DENNE klestabben i høst

GLADLAKSER: Kokkelandslagets Jostein Medhus med daværende statsminister Jens Stoltenberg i Istanbul i 2012. NTB SCANPIX

Når barna er klare er naturligvis individuelt, men Medhus er helt overbevist om at jo tidligere barna involveres, jo bedre er det.

– Jeg har hatt barn med på kjøkkenet fra de var tre år gamle. De kan sikkert klare noe før den tid også. Det handler ikke alltid om hvor viktig oppgaven på kjøkkenet er, men å starte litt forsiktig. Mange av oss har vokst opp på kjøkkenbenken til mormor og vært med på å lage julekaker, men det trenger ikke stoppe der.

Hjelper mot kresne barn

Ta det skritt for skritt, varier oppgavene og la fornuften styre, er den klare oppfordringen fra Medhus.

– Det går an å gjøre veldig mange ting uten nødvendigvis å bruke den skarpeste kniven. Det finnes også kniver som er mer tilpasset barn, så hvis du vil er det muligheter. 

– Jeg tror det er det dét handler om. Noen barn kan nok føle at alt som ligger på tallerkenen kan bli litt ekstra farlig. Inne på kjøkkenet kan slik være litt enklere. Ta en teskje og la de smake, på rømme, på yoghurt, på en grønnsak. Den delaktigheten tror jeg gjør at det blir lettere å ønske og prøve, og kanskje ufarliggjøre litt.