– De fleste barn etablerer døgnrytmen i løpet av de første månedene. Derfor er det viktig at foreldrene jobber med at barna skal kunne sove natten gjennom, sier søvnekspert Bjørn Bjorvatn og legger til:  

– I verste fall kan man bli depressiv av for lite søvn over tid.

Har du lest denne? Gitte brukte flere timer på å få barna i søvn 

Indre uro

Også barn opplever ubehageligheter av underskudd på søvn, forteller søvnekspert og forfatter av boken «Sov Godt», Karin Naphaug:

– Barna blir ofte uopplagte og grinete av dårlig søvn. Overtrøtte barn opplever en indre uro som igjen hindrer barnet i å oppnå den dype, gode søvnen. De får også ofte nedsatt appetitt. Større barn kan få nedsatt konsentrasjon, og de kan oppleve dårligere samspill med andre barn. De har også en større risiko for å utvikle fedme og diabetes, sier hun.

Les ogsåRiktig internettbruk for dine barn 

Søvnrytme 

Når barna har fylt tre måneder har de utviklet en egen søvnrytme, mange foreldre rapporterer da at ting blir bedre. Men for dem som ikke har gode leggerutiner kan problemene vedvare, forteller ekspertene: 

– God søvn oppnås best hvis foreldrene har etablert gode rutiner. Mange venter for eksempel med å legge barnet til etter det har sovnet, på den måten lærer ikke barnet å sovne inn på egen hånd, sier Bjorvatn. 

Les ogsåRådene for deg som skal flytte med barn 

VG Famileiliv har snakket med alenemoren Gitte Helen Arborg (40) som har et tvillingpar på snart 15 måneder.  Da det sto på som verst kunne babyene vekke Gitte mellom 10 til 20 ganger i løpet av natten, og det kunne fort ta flere timer å få dem i søvn. Saken kan du lese her: 

FLERE TIMER: Gitte brukte flere timer på å få barna i søvn.  Foto: Privat

Legges for sent

Men mange foreldre gjør også den feilen av at de legger barna sine for sent.

– Søvnbehovet til barna er forskjellig, men det som ofte er en gjenganger er at barna blir overtrøtte og legges for sent slik at det «tipper over». Overtrøtte barn har flere oppvåkninger i løpet av natten, samt våkner tidligere på morgenen, sier Naphaug.

Les ogsåSpar en time om dagen med disse rådene

Hun mener også foreldrene ofte gir barna for mye service:

– Det er viktig at foreldrene er konsekvente og tydelige slik at barnet tilpasser seg rutinene. Barnet vet ikke hva klokken er, så hvis ungen vil opp klokken fem om morgenen og foreldrene gir etter, vil barnet tro at dette er et bra tidspunkt å starte dagen. De fleste foreldre vil sikkert unngå å starte dagen klokken fem.

Les også: Hvordan leke med barn - alder for alder

Hun anbefaler foreldre å lære seg forskjellen på barnas gråt, og ikke løpe bort med en gang poden gir fra seg en liten lyd: 

–  Det er viktig at foreldrene lager metoder slik at barnet finner søvnen selv. Spedbarn skal aldri ligge og gråte alene, men etter hvert vil foreldre lære å skille mellom smertegråt og selskapsfriskgråt. Dersom barnet roer seg med en gang det blir tatt opp, er det viktig å finne ut hvorfor. Det kan for eksempel skyldes sure oppstøt grunnet umoden lukkemuskel, mageknip eller at barnet er veldig kontaktsøkende, sier hun.  

ALDER: Etter hvert som barnet blir eldre er det enkelte ting som er viktige å huske på for å få leggingen til å gå lettere. Foto: NTB Scanpix

Dette kan du gjøre i de ulike aldrene:  

Spedbarn: Den første tiden kan være vanskelig for mange nybakte foreldre. Mye er nytt og man må lære barnet sitt å kjenne. Etter hvert vil man høre forskjell på gråten, og man vil forstå hva som plager barnet når det gråter om natten. Få tidlig inn gode rutiner for legging og kveldsstell.

Les også: Guiden du bør følge før du velger babynavn

3 måneder til 2 år:

– Når barnet har fylt tre måneder har det utviklet en egen søvnsyklus, og med gode rutiner vil man da lettere hjelpe barnet til å finne søvnen selv. Lag et fast leggeritual slik at barnet erfarer hva som skal skje. Forutsigbarhet gir barnet trygghet, sier Naphaug.

– Sørg for at barnet får avspenning og ro før leggetid, gi heller ikke barnet for mye oppmerksom den siste tiden før leggetid, sier Bjorvatn.

Legg barnet før det har sovnet, slik at det lærer seg å sovne inn på egen hånd.

2 til 6 år:

Lag avtaler med barna. Vær tydelig og informer barnet ditt om hva som skje, og hvorfor det skjer. Ikke dra dem ut av leken og rett bort til kveldsstellet. Si for eksempel følgende: «Du kan leke litt til, men rett etterpå skal vi ta kveldsstellet og så skal vi legge oss. Da kommer pappa til å lese litt for deg på sengekanten».

– God kommunikasjon er svært viktig for barn i denne alderen. De er klare for å inngå avtaler, og forstår mye mer av hva som skjer rundt dem. Med de gode rutinene man har innført fra barna er små, vil god kommunikasjon gjøre det lettere for dem å forstå hvorfor mamma og pappa gjør det på denne måten, sier Naphaug.

Skolealder:

Leggetidene endrer seg etter hvert som barnet blir eldre. Men når barnet kommer i skolealder er det ekstra viktig at leggetidene ikke endrer seg for mye i helgen, mener Naphaug.

– Den faste leggetiden bør ikke endres mer enn en halvtime i helgene. Men hvis barnet sover lengre på morgenen som følge at de er senere oppe, har man mer å gå på. Det viktigste er at barnet får nok søvn, sier Naphaug.

Det kan også være lurt å unngå bruk av elektroniske medier om kvelden. Slik at barnet får ro.

Kilder: Søvnekspert Karin Naphaug og søvnforsker ved Universitetet i Bergen Bjørn Bjorvatn

Så mye bør barna sove:

Nyfødt: Det er ofte typisk at de sover i intervaller, men bør ha mellom 15 og 18 timer i løpet av et døgn.

1 til 4 måneder: Barnet trenger fortsatt mat ofte og man bør sørge for at barnet får mellom 14 og 15 timer søvn.

Les også: Psykolog om høstferie uten barna: Barnefri er overvurdert

4 til 8 måneder: I denne perioden begynner barnet å få en døgnrytme. Og det trenger fortsatt mellom 14 og 15 timer søvn.

8 til 10 måneder: Barnet trenger bare to blunder i løpet av dagen og bør få mellom 12 og 14 timer søvn.

10 til 15 måneder: Nå trenger de kanskje bare en blund om dagen, men dette vil variere fra barn til barn. Det bør få mellom 12 til 14 timer søvn.

15 måneder til 3 år. I denne perioden slutter mange barn å sove om dagen. Det bør få mellom 12–14 timer søvn hver dag.

3 til 6 år: Nå vil trolig ikke barnet hvile om dagen, og vil derfor trenge litt ekstra søvn om natten. 11 til 13 timer vil være passende.

7 til 12 år: De trenger nå mellom 10 til 11 timer søvn om natten.

Kilde: Norsk helseinformatikk