Ingvild Lundberg Bakke i Turistforeningen (DNT) mener det ikke finnes noe mer givende enn å gå på tur med barna. Hun synes likevel det er viktig at foreldre husker på at barn i forskjellige aldre mestrer ulike ting.

– Hvis du overdriver turvirksomheten, kan det fort ta knekken på det positive i opplevelsen, sier Bakke.

Sett denne? Slik utnytter du de siste dagene av høstferien

Dette er hennes tips til vellykkede turer med barn i alle aldre:

0–5 år: Ta med deg barna på tur i bæremeis, men sørg for at de også får gå litt selv. Ha en base, for eksempel på hytta der dere bor, og gå små turer i nærområdet. Oppsøk steder der bilstøy ikke ødelegger opplevelsen, og la barnet kjenne på alt fra kongler til småstein. 

6–8 år: Barna begynner å bli klare for korte dagsetapper i lett terreng. Fortsatt er hyppige pauser og god niste viktig. En liten sjokoladebit som bensin i en bratt bakke kan kurere det meste. Planlegger dere å gå fra hytte til hytte, bør familien legge opp til en runde med kort avstand mellom stedene. Det er lurt å beregne dobbelt så lang tid som oppgitt på strekningen.

9–12 år: Når barna er på denne alderen begynner de å bli klare for langturer på maks seks-syv timer. En 12-åring kan i mange tilfeller gå like langt som en voksen, avhengig av fysisk form og turlyst. For å gjøre barnet motivert, er det lurt å planlegge sammen. Bruk kart, bilder og snakk om hva dere skal oppleve. 

Les også: Mange foreldre gjør DENNE klestabben i høst

GOD TUR: Husk å beregn turen ut ifra alderen til barnet ditt og fysisk tilstand. Foto: NTB Scanpix

Sett denne? Slik leker du med barn i alle aldere

Ti ting som er viktig å huske på: 

1. Sørg for en god start – pakk matpakke, gjør klar termoser og sekk før du kler på barnet og begynner å mase. Forbered barna på turen kvelden før eller ved frokostbordet.

2. Selg inn tur-ideen din til barna – vær entusiastisk og tro mot prosjektet. Bestem gjerne rammene for turen, men la barna være med å bestemme og planlegge litt.

3. Ta med sunn og næringsrik mat og drikke. Brød med pålegg, frukt, vann og varm drikke er det beste, men små premier som pastiller og sjokolade hjelper ekstra godt på humøret.

4. Bestem om målet med turen er å være ute og leke eller å komme fram til et spesielt sted eller en topp. Fortell barna om dagens mål, de liker forutsigbarhet.

5. Vær med på leken når dere er ute. Tull med barna. Prat sammen om smått og stort mens dere er på tur.

6. Sett ord på de positive turopplevelsene både under turen og i etterkant. Skryt av barna mens andre hører det.

7. La barna gå først og bestemme tempoet. Det mer motiverende å ligge i tet enn å halse etter i baktroppen.

8. La gjerne barna ha med en venn på turen, da går det meste mye lettere.

9. Kle dere etter vær- og føreforhold – ingen har det gøy om de fryser. Vindtette og vanntette bevegelsesvennlige klær er viktig, og det er bedre med flere tynne lag enn ett tykt. Kle deg selv godt – praktisk og varmt. Voksne som fryser og som ikke kan bli møkkete, er dårlig turselskap for barn.

10. Sørg for at barna lykkes på turen. Mestring er viktig – det vi mestrer vil vi gjerne gjenta.

(Kilde: Ingvild Lundberg Bakke i Turistforeningen)