Det skriver Time. 

Avisen har intervjuet legen Lorenzo Cohen, som sier at den viktigste måten å bekjempe stress er å finne en stressmestringsmetode som varer. 

– Å takle stress er ikke det samme som å ta en antibiotikakur. Det er en livslang prosess, så det er viktig at man finner noe man kan gjøre regelmessig, sier han til avisen. 

Han får støtte av den danske psykologen og stresseksperten Matzau Majken: 

– Det er viktig å finne en metode som fungerer for deg, som får hodet og nervesystemet til å slappe av. Gjør man ikke det, fortsetter kroppen å skille ut stresshormoner, sier hun til VG Familieliv. 

Har du sett denne? Slik håndterer du søsken som krangler

Kan gjøre deg syk 

Når du er stresset, løper ofte tankene rundt og på lang sikt kan faktisk stress gjøre deg syk, forteller stresseksperten. 

– Langvarig stress svekker immunforsvaret. Dette gjør at man er lettere mottagelig for infeksjoner og influensa. Stress kan også forverre kronisk sykdom, sier hun. 

Men noe av det viktigste er at man først finner ut av hvorfor man stresser, mener eksperten.

Sett denneMørketiden er på vei: Skal du gi barna kosttilskudd?

– Det handler ikke så mye om hvor mange arbeidstimer man jobber, men heller om  uklare roller, mange skift, forandringer og dårlig ledelse. 

Noen opplever meditasjon som en god kilde til stressmestring, mens andre igjen finner roen i hverdagssituasjoner som for eksempel hagearbeid eller det å ta oppvasken. Så lenge du klarer å la tankene vandre bort fra det som gjør deg stresset, vil du kunne klare å stresse ned, skriver avisen. 

Fysisk aktivitet virker forebyggende 

Fysisk aktivitet og yoga har også vist seg å ha effekt, men så lenge man ikke klarer å styre tankene bort fra det som gjør deg stresset vil det ha en liten effekt, skriver avisen. 

Lest denne? Forskning: Barn uten hage har større risiko for å bli fete

– Den beste kombinasjonen vil være å fokusere på mindfullness og trening, ikke bare en av delene, sier legen til avisen. 

Han får støtte av Majken, som trekker frem at trening kan virke forebyggende, men at den ikke fungerer så bra når man først er rammet. 

– Når man har blitt syk av stress, skal man holde seg i ro, og ikke trene, sier hun til VG Familieliv. 

TV-serier 

En tredje ting som avisen også trekker frem er å tilbringe tid i naturen. 

Psykologen er enig, men trekker også frem TV-serier som en bra måte å stresse ned: 

– Ved å se på TV-serier, blir man dratt inni historien som gjør at man glemmer egne utfordringer. Denne roen kan også oppnås ved å lese bøker, meditere eller gjøre hyggelig ting som ikke krever mye konsentrasjon som for eksempel strikking, tegning og lage mat, sier hun.