DE BESTE RÅDENE
for årets sommerferie

Den tildels elendige sommeren i fjor har satt spor. I år er enda flere nordmenn klare for å sikre seg sol og sommervarme. Derfor er det smart å være tidlig ute for å sikre deg drømmeferien. Her er en oversikt over årets sommerfavoritter –og tips til reisemål du bør vurdere i 2016.

Av VG PARTNERSTUDIO
For å omskrive et gammelt ordtak – vi lever for å reise, og sommerferien er årets høydepunkt.

– Vi reiser fordi vi er utsultet på det andre deler av verden tar for gitt: Solskinn – og mat for en overkommelig penge, understreker reiseblogger Vibeke Montero.

I løpet av de kommende ukene kan du også følge eventyreren Elisa Røtteruds reiseopplevelser. Se en smakebit her:

Stor pågang

Elisabeth Larsen-Vonstett er informasjonsansvarlig i Ving, og forteller om stor pågang av kunder som ønsker å bestille sommerferien.

Les også: Den store ferierapporten

– Nå er det høytrykk for hele reisebransjen! Ingenting tyder på at nordmenn har blitt mer forsiktig med pengene sine. Tvert i mot ser vi at kundene bruker mer penger på sommerferien enn det de gjorde i fjor, sier hun.

LYKKE: På ferie søker vi aktiviteter og opplevelser som man nødvendigvis ikke finner i Norge. Bildet er tatt fra Rawai, Phuket i Thailand
Foto: ERIIC JOSJÖ/VING

LYKKE: På ferie søker vi aktiviteter og opplevelser som man nødvendigvis ikke finner i Norge. Bildet er tatt fra Rawai, Phuket i Thailand
Foto: ERIIC JOSJÖ/VING

Har du spørsmål om ulike reisemål og feriedestinasjoner? Er du usikker på hvor du skal reise til sommeren? Trykk på denne linken og send inn spørsmål til reiseekspertene som svarer deg på dine feriespørsmål.

Ifølge Larsen-Vonstett er sommerferien for mange de aller viktigste ukene i år. Da er det viktig at alt går på skinner både når turen skal bestilles og gjennomføres.

– I dag har vi så uendelig mange valgmuligheter. Noen ganger er det deilig å overlate ferieansvaret til en turoperatør som har tenkt på alt og som gjør det lettere å velge, mener hun.

«Først og fremst det faktum at vi har svært god råd gjør at vi nordmenn reiser mye»
Erik Valebrokk, reiseekspert

VAKKERT: Cinque Terre-området i Italia står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: NTB SCANPIX

Perlene du bør oppleve

Etter fjorårets labre sommer er langt flere av oss i år klare for sol og varme – og aller helst ved Middelhavet. Her er en oversikt som kan gjøre det lettere å finne frem til reisemålet som passer akkurat for deg.

SPANIA

Mallorca

Mallorca har det meste, fra storbypuls til de vakreste strender. Små landsbyer og røffe fjellpartier – alt innenfor maksimalt to timer i bil eller buss. Eller sykkel, for den del. Mallorca er en populær charter-destinasjon, men stadig flere oppdager mulighetene som ligger i å reise rundt på egen hånd, leie en villa eller leilighet, eller ta inn på en «finca».

PALMA: Mange vil kanskje bli overrasket over den lille store hovedstaden og utvalget av kultur, severdigheter, shopping og uteliv som finnes.

PALMA: Mange vil kanskje bli overrasket over den lille store hovedstaden og utvalget av kultur, severdigheter, shopping og uteliv som finnes.

– Denne sommeren ser det nok en gang ut som at Mallorca blir den store ferie favoritten, både for familier og for de som reiser uten barn. Og det er ikke så rart. Mallorca er jo dronningen blant alle ferieøyene i Middelhavet og har vært en favoritt blant gjestene våre i over 50 år! sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

Ibiza

Den baleariske øya mellom Mallorca og Benidorm på fastlandet, har fått et ufortjent dårlig rykte som Middelhavets party-øy. Den mest utagerende festingen foregår nemlig stort sett i et veldig begrenset område i og rundt den lille kystbyen Sant Antoni.

Øya byr på det meste du måtte ønske deg av fine attraksjoner. Kirker, restauranter og fine strender (Las Salinas og Benirrás). Men hvis du skal oppleve noe som er unikt for akkurat Ibiza, bør du ta turen innom et av de mange hippie-markedene. Der finner du alt fra unike smykker og andre suvenirer, til god mat og levende musikk. Eller kanskje du skal ta en henna-tatovering? Øyas eldste og største marked, Punta Arabi, ligger for øvrig i Es Cani.

Ikke gå glipp av gamlebyen. Utsikten er storslått og katedralen er praktfull. Marinaen i Ibiza by kan dessuten konkurrere med både Monte Carlo, Nice og Cannes når det gjelder dyre båter.

I tillegg bør du smake deg gjennom den lokale maten. Se spesielt opp for god honning, mandler og fikensyltetøy.

Kanariøyene

Vinterfavoritten er nesten enda bedre om sommeren. Da er det litt varmere i været, og ikke fullt så mange turister her. Både på Gran Canaria og Tenerife kan du finne ditt sted utenfor de store turistmaskinene, eller du kan rett og slett ta båten over til den lille naboøya La Gomera i vest.

Ta deg en tur til det magiske landskapet rundt Tenerifes Teide, eller en sykkeltur langs de mange stiene på Gran Canaria. Kanariøyene har det meste.

Visste du dette? Nesten en halv million nordmenn reiste hit i 2015.

Spania står øverst på solhungrige nordmenns liste over favorittland, og det er lett å skjønne hvorfor

MIDDELHAVSCRUISE

Mange av verdens mest luksuriøse flytende hoteller går i trafikk mellom byer som Dubrovnik, Barcelona, Venezia og Nice om sommeren, og stadig flere europeere får øynene opp for denne ferieformen.

Det er faktisk langt billigere å dra på cruise i dag enn det var for bare få år siden, og stadig flere barnefamilier velger denne ferieformen som et alternativ til sol- og badeferie. Også her har charterselskapene gjort det enkelt og trygt for kundene å bestille.

– Hos Ving får du kjøpt full pakke – fly, hotellovernatting og cruise i en og samme bestilling, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett.
Les mer om cruiseferie her.

TYRKIA

Sol- og bad-destinasjoner som Antalya var ferieperler allerede på Kleopatras tid, men har siden år 2000 vokst betydelig som feriemål for barnefamilier og ellers solsultne nordmenn i alle aldre. Strandperler som Alanya, Side, Kemer, Marmaris og golfparadiset Belek har blitt allemannseie.
De siste årene har stadig flere også fått øynene opp for den lekre feriebyen Bodrum hvor tyrkiske jetsettere har feriert i en årrekke.

Stadig flere kombinerer nok også sol og bad med et par dager i Istanbul, som med sine storslagne moskéer og berømte basar er et fenomenalt storbyreisemål.

Fikk du lyst til å reise til Tyrkia? Les mer om landet her

Mest populær er «Blue Mosque». Mye takket være sin fantastiske arkitektur. Husk dog på at det er et hellig sted og kun troende får slippe inn gjennom hovedinngangen. Turister må ta seg inn gjennom den sørlige inngangen, ifølge Lonely Planet.

KUPP: På Side i Tyrkia finner man handlegater hvor man kan gjøre noen shopping-kupp. Foto: VING

KUPP: På Side i Tyrkia finner man handlegater hvor man kan gjøre noen shopping-kupp. Foto: VING

Tyrkia er også en prisvinner for deg som vil shoppe og spise godt, og kanskje vil du finne prisene enda litt rimeligere flere steder i sommer som følge av den russiske boikotten.

Nord i Italia er den vakre Gardasjøen i ferd med å vinne tilbake litt av sin posisjon som oppholdssted for det internasjonale jetsettet.

Foto: NTB SCANPIX

ITALIA

Fra Pisa og sydover ligger den vakre Etruskerkysten, med landsbyperler på rekke og rad både ved havet og litt inn i landet. Her er det bare å utforske alt fra vingårder til middelalderbydeler eller vakre strender, og la humla suse med de lokale.

Omgitt av olivenkledde dalsider er kunstnerbyen Firenze en by man ønsker å få med seg hvis man befinner seg i Italia. Et av de mange trekkplastrene er den fjerde største marmorkledde katedralen i verden, Santa Maria del Fiore (domen).

KJENT LANDEMERKE: Det skjeve tårn i Pisa. Foto: NTB Scanpix

KJENT LANDEMERKE: Det skjeve tårn i Pisa. Foto: NTB Scanpix

Ut i Middelhavet mot vest ligger de tre vakre øyene Elba, Korsika og Sardinia – hver med sine genuine særpreg. Du kommer hit mer ferge fra fastlandet – fra Livorno, Civitavecchia eller Napoli, eller du kan selvsagt velge å legge charterferien direkte hit.

Lenger mot syd, forbi Napoli, ligger Amalfi-kysten – av mange ansett for å være den kanskje vakreste delen av den italienske kysten.

Et tips til slutt: Oppe i nord er den vakre Gardasjøen iferd med å vinne tilbake litt av sin posisjon som oppholdssted for det internasjonale jetsettet. Når du beundrer de vakre Riva-båtene fra et cafébordved vannkanten med et glass prosecco i hånden, vet du at du er på riktig sted –til rett tid.

Les mer om Italia her

KROATIA

Kroatia, som noen vil hevde har den vakreste kyststrekningen i hele middelhavsområdet, er historisk sterkt preget av Italia. Dette fordi italienske bystater opp gjennom århundrene har hatt herredømme over ulike deler av landet. I Kroatia finner du byer og landsbyer som har ligget nærmest arkitektonisk uforandret siden Jesu tid, fra Dubrovnik helt i syd via gamlebyen i Split til Trogirog Podesten litt lenger mot nord.

Nysgjerrig? Les mer om Kroatia her

ISTRIA: Porec er det største og mest velutviklede feriestedet i Istria i Kroatia. En av severdighetene er den bysantinske St. Euphrasius-basilikaen fra 500-tallet, som står oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Foto: VING

ISTRIA: Porec er det største og mest velutviklede feriestedet i Istria i Kroatia. En av severdighetene er den bysantinske St. Euphrasius-basilikaen fra 500-tallet, som står oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Foto: VING

Helt i nord ligger halvøya Istria, som med sitt vakre landskap og italienske stemning kan friste selv den mest blaserte turist. Her finner du historie fra romertiden via renessansen og frem til moderne tid, ypperlig vin og trøfler, skinker og lokale oster. Og et vakkert landskap som gjennom lang tid har ligget glemt for mange.

Mange vil likevel mene at øyene utenfor Makarska Riviera er det ultimale reisemålet i Kroatia. Brac, Korcula og Hvar (og Vis ute i havgapet) er kroatenes egne favoritter.

– Vi ser stor økning i etterspørselen etter reiser til Kroatia. Det skyldes ikke minst vårt nye familiehotell på Brac, Waterman Supetrus Resort, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

FRANKRIKE

Sommerferie i Frankrike er for mange synonymt med den Franske Riviera. Strekningen fra Monte Carlo og grensen til Italia og hele veien vestover langs kysten mot Marseille er belagt med mondene ferieperler som Nice, Cannes, Antibes, St. Maxime og St. Tropez.

VINGÅRD: Frankrike er kjent for sine mange vingårder. Bildet er tatt fra Médoc-området. Foto: NTB SCANPIX

VINGÅRD: Frankrike er kjent for sine mange vingårder. Bildet er tatt fra Médoc-området. Foto: NTB SCANPIX

Og visst er det vakkert. Samtidig er det mer enn livlig, særlig i august og september – perfekt for deg som søker yrende liv og røre, men mange som søker roligere dager legger ferien hit i juni – eller de velger kanskje området fra Montpellier ned mot grensen til Spania: Languedoc.

Les mer om Frankrike her

Her finner du fantastiske strender, vakre byer og landsbyer som Collioure og Carcassonne, alt i en roligere setting enn den du finner på Rivieraen. Herfra kan du også ta avstikkere opp i Pyreneene, eller også innover mot Bordeaux. Har du et par dager til rådighet, er en biltur oppover i Rhône-dalen også en fantastisk reise i kultur, historie, mat og vin.

«Nordmenn reiser mye fordi vi må – og kan»
Raymond Haase, butikksjef Nomaden

MEXICO: Den lange hvite stranden på Isla Mujeres i Mexico Foto: PONTUS WALLIN/VING

PORTUGAL

«Spain, as it used to be». Dette var slagordet Portugals turistmyndigheter brukte for noen år siden, og det lå mye sannhet idet. Riktignok er den flotte og populære kyststrekningen helt i syd –Algarve-kysten – temmelig godt utbygget med årene. Det er da også hit brorparten av turiststrømmen trekker. Kysten har nydelige strender og rik historie, En av de vakreste strendene er Praia da Rocha.

Sølvkysten er også et godt alternativ. Dette er atlanterhavs-strekket nordover fra Lisboa, med perler som Obidos og Peniche – for ikke å snakke om den vakre og fredede øya Berlenga, som du kun når med ferge (husk å forhåndsbestille billetter!)

Les mer om Portugal her

Helt i nord ligger Porto, som har sin trofaste menighet blant kulturinteresserte. Her finner de sitt paradis i den skittenvakre byen ved utløpet av Douro-elven – gjerne med et glass 50/50 hvit portvin og Seven Upi sommervarmen.

BULGARIA

De kjente sol- og bad-resortene Sunny Beach (med det vakre kulturminne-stedet Nessebar i umiddelbar nærhet) og Golden Sands tiltrekker seg tusenvis til kysten av Svartehavet hver sommer. For dette er rene sommerdestinasjoner, som gjerne stenges helt av i vinterhalvåret. Det er et yrende uteliv her i juli, men også fullt mulig for barnefamilier å finne sine roligere oaser i et av de flotte ferieanleggene som er bygget i løpet av de senere år.

Les mer om Bulgaria her

Bulgaria er et godt alternativ for deg som vil ha mye for feriepengene; det er nemlig rimeligere å forlyste seg her enn i destinasjonene rundt Middelhavet. Et tips er å leie en bil og ta turen opp til vakre Varna, eller ned til Burgas og de langt mer øde strendene mot syd.

Har du lest denne? Derfor skal du velge Bulgaria i sommer.

VAKKERT: Solnedgangen over Mexicogolfen fra det sydligste punktet på Key West i Florida. Både den og bilturen langs «veien i havet» er en opplevelse i seg selv. Foto: NTB SCANPIX

UT AV EUROPA

Selv om Middelhavet er førstevalget for de aller fleste så er det blitt vanligere å fly ut av Europa på sommerferie de siste årene. Klimaet i eksempelvis Thailand og Florida er gunstig sommerstid og det er ofte billigere å reise om sommeren enn om vinteren.

Har du lest denne? Vi blir lykkeligere av ferie!

Eksotiske reisemål som Maldivene selges for opptil halvparten av prisen i sommerhalvåret.

– Utviklingen for den norske krona får en viss betydning for reisemønsteret fremover, mener Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond, og får støtte av Se & Hørs reiseekspert Erik Valebrokk.

– Jeg tror aktivitetsferie fortsatt vokser, og at Karibia får et visst oppsving, mener Baardseth.

USA

Det er Florida som gjelder, med sine uendelige muligheter for store og små barn – som Disneyworld i Orlando, krokodillene i Everglades og fargerike Miami Beach. Strendene er vakre og langstrakte både på Atlanterhavskysten og ikke minst om du drar til den noe underkjente Gulf-siden. Et godt utgangspunkt er Fort Myers Beach som ligger tett inntil en annen perle– Sanibel Island.

Et besøk i Midtvesten og Minnesota kan være er et litt annerledes alternativ. I storbyen Minneapolis er det nemlig flere innsjøer med flotte strender, og å shoppe her, for eksempel på Mall of America, er billigere enn i Florida.

Les mer om USA her

Thailand

Vinterfavoritten er flott å besøke også om sommeren. Her er mulighetene uendelige, fra storbyliv i Bangkok til øyhopping ut fra kystbyen fra Surat Thani til Koh Samui og Koh Tao. For den eventyrlystne er Chiang Mai i innlandet et alternativ, eller du kan bruke Bangkok som utgangspunkt for en reise i regionen – til malaysisk Borneo eller Vietnam. Hva med en tur til eventyrøya Phu Quoc på grensen mellom Vietnam og Kambodsja? Fra Saigon er det kun en time i fly over Mekong-deltaet.

Frister Thailand? Se guide over landet her

VG's journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Annonsørinnhold

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Ving. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer. Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør. VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG. VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av det kommersielle samarbeidet i VG Partnerstudio.

Torry Pedersen
Ans. redaktør og adm. direktør