– Jeg tror det handler om at foreldre er redde for at barnet deres skal bli hengende etter i utviklingen, sier leder for aktivitetsutvikling og barneidrett i Norges idrettsforbund, Mads Andreassen. 

Det er aldersgruppen under fem år som øker mest. På ti år har antallet medlemmer fra 0-5 år økt med 34 prosent, ifølge Norges idrettsforbund.  

Lest denne? Bør jeg som pappa sette ned foten?

Barna går fortere lei

Han sier at en av farene ved at stadig flere barn starter med organisert idrett tidlig, er at de også går fortere lei.

– Idretten ønsker seg medlemmer, men når barna begynner så tidlig er faren høyere for at de går lei av aktiviteten og faller av tidlig, sier Andreassen. 

Norges idrettsforbund ser allerede resultatet av at barn begynner med idrett tidligere enn før.  Ifølge deres tall er det en økning i antallet som faller av i det de kaller «tweens-gruppen» – unge i fasen mellom barn og ungdom. 

– Det er en økning i frafallet blant barn i 11-12-årsalderen. Men det største frafallet er likevel fra 13 til 19 år, sier han. 

LES OGSÅ: Idrettsprofessor: - Det er helt greit med middag etter klokken 19

En time i uken holder for de minste

Andreassen synes det er vanskelig å si noe konkret om hvor mange timer med aktivitet i uken som er bra for barna. Han tror foreldrene selv, som kjenner barna sine, må styre dette.

– Men frem til barna går i første klasse vil jeg nok ikke anbefale mer enn én voksenstyrt treningstime i uken, sier han.

Professor: – Ikke alle foreldre bidrar til barnets beste 

Jorunn Sundgot-Borgen er professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges Idrettshøgskole. Hun mener barn i utgangspunktet har godt av å være aktive, men at foreldrene må være forsiktige med å presse barna inn i aktiviteter de ikke viser interesse for.

Har du lest denneLege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

– Dessverre er det ikke alle foreldre som bidrar til barnets beste ved å melde dem på en eller mange aktiviteter, sier hun til VG Familieliv.

– Foreldre har kanskje en klar oppfatning om at for eksempel alle småjenter skal danse ballet. Men dersom deres datter ikke opplever glede og mestring ved akkurat denne aktiviteten, er det viktig at barnet får testet ut andre aktiviteter som hun kanskje kan ha stor glede av, sier hun.

Sundgot-Borgen understreker at det kan få alvorlig psykiske og fysiske konsekvenser dersom foreldrene styrer ungens valg i for stor grad. Spesielt dersom de lar ungene forbli i aktiviteter de ikke har lyst til å være en del av.  

– Alle foreldre vil barna sine vel, men ikke alle har følerne ute tidsnok når det kommer til å forstå hvilken aktivitet som er en god løsning for barnet.