Det sier Anders Lindskog. Han, som er psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi, mener dette er en typisk ting som ikke spiller noen rolle, for uavhengig av alder kan du gi barna lov til å være oppe.

– Unntak bekrefter en regel, men unntak er noe foreldre ofte er veldig redde for. Om de gjør det tydelig for barnet at dette er et nettopp det, siden det er en spesiell kveld og det ikke er skole i morgen, så er det ikke så viktig når man står opp. Bare la dem være våkne.

Les også: Ekspert om mørkredde barn: Ingen god strategi å forklare at det ikke er farlig

Ansvar for egen leggetid

Det betyr at enten de små kriger mot tunge øyelokk og klarer seg helt til himmelen farges for å markere starten på et nytt år og vekk med det gamle, eller de kanskje til og med vekkes igjen for å få det med seg, så er det helt greit.

Han mener det er mer interessant på generelt grunnlag når barna skal ta ansvar for egen leggetid og hvordan det skal legges opp. 

– De skal kunne lykkes med det, men også kunne krasje i blant. De fleste lærer mest av krasjen.

Les også: Slik får du barna til å sove

Greit å mislykkes

Ifølge Lindskog er det nokså individuelt når barn skal få lov til å utføre forskjellige oppgaver, men at man kan ha noen regler. Om ansvar skal være bra, må det tildeles på det nivået der man stort sett lykkes, men hvor det også er greit å mislykkes.

Og når man kommer til å være for lenge oppe, er ikke det at man mislykkes mer farlig enn at man blir litt for trøtt og sliten dagen etter.

– Skjer det, må mamma eller pappa inn og bestemme igjen. De kan få bestemme selv, så lenge de er glade og pigge på morgenen. Klarer de ikke, må foreldrene ta over. Slik kan man legge opp en slik strategi. De må kunne lykkes flesteparten av gangene, men må også kunne krasje. Det er krasjen de fleste lærer av.