I alt 49 prosent av de spurte sier at de i stor eller noen grad har tillit til at personopplysninger behandles på en betryggende måte. 40 prosent svarer at de har liten eller ingen tillit til dette, mens 11 prosent sier «vet ikke», viser undersøkelsen Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet.

Har du lest denneLege: Alle smarttelefoner bør ha «sovemodus»

– Apper skal ikke samle inn mer informasjon enn de trenger for å fungere. At dette skjer, er med på å undergrave både personvern og forbrukernes tillit til digitale tjenester, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Vet ikke hva de bruker informasjonen til 

Undersøkelsen viser også at 59 prosent én eller flere ganger har latt være å laste ned eller ta i bruk apper fordi appen krever informasjon de ikke ønsker å gi fra seg.

– Det er svært vanskelig å vite hva appene faktisk samler inn og hva de gjør med informasjonen vår. At så mange lar være å laste ned apper av den grunn, bør være et varsku for app-tilbydere og andre som tilbyr tjenester på nett, mener Myrstad.

Fått med deg denne? Ungdom bruker ni timer om dagen på multimedia

Ni av ti mener det ikke er greit at personinformasjon benyttes til andre formål enn at appen skal fungere.

– De fleste vil være innforstått med at en kart-app trenger tilgang til hvor du er for å fungere optimalt, men at en lommelykt-app skal ha kontaktlisten din, er ikke greit, sier Myrstad. 

(NTB)