Innholdet i maten betyr langt mer enn hvor vakker den ser ut i matboksen, mener fagansvarlig for kosthold hos Grete Roede AS, Karoline Steenbuch Lied. 

– Hvis fancy matpakker blir en ekstra stressfaktor i en travel hverdag, er det ikke verdt det. Man får i seg like mange næringsstoffer – og kanskje flere, ved å spise grovt brød med variert, sunt og godt pålegg, som makrell i tomat, egg, påleggsskinke eller en mager ost, en frukt og en grønnsak, sier hun.  

Les også: En matpakke i endring

Ernæringsrådgiveren anbefaler at alle måltider er fullverdige. Det betyr en god balanse av proteiner, sunne fettstoffer, stivelse og fiber samt vitaminer og mineraler.

– Protein gir økt metthetsfølelse slik at barna klarer å holde det gående til neste måltid. Karbohydrater er kroppens viktigste kilde til energi, og i tillegg bruker hjernecellene nesten bare glukose som energikilde.

Hun advarer mot å la egne matvaner smitte over på barna, hvis man for eksempel spiser lite karbohydrater.

RIKTIG:  ERNÆRING: Karoline Steenbuch Lied mener det er viktig å ikke overføre egne matvarer over på barna.  Foto: Grete Roede AS

– Sørger vi for jevnlig påfyll av karbohydrater får vi energi og overskudd til dagens gjøremål, og et mer stabilt blodsukker som bremser sultfølelsen og suget etter «noe».

Det er heller ingen grunn til å frykte fett, mener hun:

– Fett, særlig det sunne fettet, bidrar med de essensielle fettsyrene som vi trenger litt av hver dag. I tillegg til at fett bidrar med smak og konsistens til maten, gir det økt metthetsfølelse.

– La barna smøre matpakken selv

En vanlig morgen hos familien Røttingsnes Westlie er på ingen måte kaotisk. Her fikser barna sin egen matpakke.  

Marit Røttingsnes Westlie er en av Norges mest populære matbloggere. Hver morgen koker hun havregrøt til frokost, og innholdet til matpakken blir satt på bordet.  Så kan alle smøre sin egen niste.

Les også: - Kan barna gå, kan de lage mat!

– Ungene har smurt matpakke i flere år. Det er egentlig perfekt. Det sparer meg for arbeid, og jeg vet at de putter noe i den som de har lyst på den dagen. Vi voksne bestemmer innholdet i kjøleskapet, og styrer jo derfor også indirekte det som havner i matboksen.

Marit Røttingsnes Westlie har skrevet bok om matpakker, men tror ikke innholdet i matpakken til hennes barn er så mye annerledes enn det du finner ellers.

– 14-åringen smører som oftest en sandwich med ost, skinke og salat, mens 12-åringen gjerne har litt flere elementer. Knekkebrød, pålegg ved siden av og frukt. Litt flere ting og kanskje litt mer fancy, sier hun.

Noen ganger blir det middagsrester. Innimellom er det også plass til litt andre ting, som grove pizzasnurrer fra fryseren som tines dagen i forveien. Barna synes det er koselig med slike overraskelser,  forteller Marit. Men ingen bruker tid om morgenen på å stikke ut figurer eller lage grønnsaksrosetter hos familien på Rakkestad.

– Det viktigste er at ting ser fint, fresht og fristende ut når du åpner matpakken, i tillegg til at innholdet skal være sunt og gi barna den energien de trenger gjennom dagen, mener matbloggeren.

FAVORITT: Lea på 12 har pasta som sin favoritt. Foto: FLOW MEDIA

Marit Røttingsnes Westlie tror kampen om å ha de mest avanserte matpakkene er overdrevet.

– Noen steder er det sikkert press om å ha fancy matpakker, men jeg tror ikke dette gjelder flertallet. Jeg tror heller ikke det er noe stort problem. Min erfaring er at barna ikke legger merke til hva andre har i matboksen. Presset tror jeg det er vi voksne som legger på oss selv.

Les også: Kjendisskokk raser mot palmeoljeindustrien: - Ødeleggende for kroppen og kloden

Marits matpakkeråd:

**La barna begynne å smøre matpakke selv fra 1. til 3. klasse, under veiledning fra foreldre. Det fører til mindre svinn, fordi barna lager det de har lyst på.

**Lag gjerne matpakken ferdig kvelden i forveien om den er basert på middagsrester, for eksempel pastasalat.

**Lag litt ekstra middag når du vet at det er noe som passer til matpakken dagen etter.

**Hvis matpakken inneholder brød, er det viktig at det er grovt, eller grovt knekkebrød. Pålegget skal gi god næring, ikke bare sukker. Det må være mat som holder på metthetsfølelsen.  

**Det er fint å få noe å knaske på. Frukt eller grønt, som barna eventuelt kan ta i et friminutt.